Sistem Nervos

Sindromul de tunel carpian

Sindromul de tunel carpian este o afecțiune a  mâinii și a brațulului care provoacă amorțeală, furnicături și alte simptome, cauzat de compresia  nervului median, în interiorul tunelului carpian al încheieturii mâinii.

mai mult...

Neuropatie diabetică

Neuropatia diabetică este o complicaţie frecventă a diabetului de tip 1 şi de tip 2; până la 26 la sută din persoanele cu diabet de tip 2 prezintă leziuni ale nervilor în momentul în care diabetul zaharat este diagnosticat.

mai mult...

Poliomielita

Poliomielita este o boală virală contagioasă, care, în forma sa cea mai severă provoacă Glossary Link paralizie, dificultăţi de respiraţie și uneori chiar moartea.

mai mult...

Encefalita

Encefalita este o infamaţie gravă a creierului, rar întâlnită, cauzată cel mai adesea de virusuri. Encefalita începe cu simptome asemanătoare gripei, cum ar fi temperatură ridicată, dureri de cap și dureri articulare. Simptomele mai grave, cum ar fi confuzia mentală, starea de somnolenţă sau convulsiile se pot instala în următoarele ore.

mai mult...

Epilepsia

Epilepsia este o afecțiune neurologică manifestată prin alterări paroxistice, tranzitorii, recurente, ale funcției cerebrale. Aceste manifestări au un debut brusc și sunt asociate de regulă cu alterări ale cunoștinței. Semnele pot varia de la tulburări de comportament până la Glossary Link convulsii continue, prelungite.

mai mult...

Cefaleea

cefalee 3Termenul de Glossary Link cefalee definește durerea prezentă la nivelul craniului, în extremitatea cefalică. Denumită generic durere de cap, ea este un simptom extrem de frecvent întâlnit. Poate fi consecința unei stări de oboseală și încordare psihică sau poate fi cauzată de o altă afecțiune medicală (sinuzită,meningită sau, mai grav, o Glossary Link tumoră cerebrală). Deseori  este însoțită de greață, vărsături, sensibilitate crescută la lumină sau zgomot, și uneori confuzie.

mai mult...

Boala Parkinson

parkinson 1Boala Parkinson este o tulburare degenerativă a sistemului nervos ce afectează coordonarea mișcărilor corpului. Boala se instalează lent, progresiv, și este cauzată de distrugerea neuronilor ce produc dopamină, substanță chimică cu rol important în coordonarea musculaturii. În prezent, nu există tratament care să vindece această boală. Cercetările în domeniu se axează pe descoperirea unor noi medicamente care să controleze eficient simptomele și să îmbunătățească calitatea vieții persoanelor afectate de boala Parkinson.

mai mult...

Boala Alzheimer

alzheimer_rs.jpgDescrisa pentru prima oara in 1907, Boala Alzheimer (BA) este cea mai frecventa cauza de dementa la persoanele in varsta. BA se caracterizeaza printr-un Glossary Link declin cognitiv progresiv. Sunt afectate zone ale creierului ce controleaza memoria, inteligenta, capacitatea de judecata, limbajul si comportamentul.
mai mult...

Scleroza în plăci

scleroza_in_plagi.jpgAtunci când boala este instalată, simptomul principal este o pierdere a tonu­sului muscular însoțită mai târziu de tremurături și mișcări incontrolabile, mai ales la nivelul mâinilor. Amorțirea membrelor generează oboseala mișcărilor corpului și o anumită rigiditate și stânjeneală în mers. În continuare, urmează tulburările de vedere constând în dificultatea de a deplasa globul ocular și, uneori, într-o orbire pasageră. Pacientul ar putea suferi  în egală măsură de probleme la nivelul vezicii și organelor sexuale ( Glossary Link impotență la bărbat), precum și de tulburări de vorbire și inte­lectuale.

mai mult...

Contuzia cerebrală

contuzia_cerebrala.jpgContuzia este rezultatul leziu­nilor cerebrale apărute în urma unei lovituri violente a capului, având ca efect cel puțin o pierdere temporară a funcțiior cerebrale. În mod normal, creierul este înconjurat de lichidul cefalora­hidian care îi conferă protecție împotriva loviturile ușoare, ce pot apărea în cursul activităților zilnice. Dar acest lichid nu poate absorbi forța unei explozii neaș­teptate sau a unei opriri bruște. Impactul asupra capului produs de o explozie determină o mișcare bruscă a creierului spre Glossary Link craniu cauzând lezarea creierului. Această mișcare traumatică poate determina diferite tipuri de leziuni. Contuzia este cea mai ușoară dintre ele.

mai mult...
Inscrie-te la fluxul RSS
Back to top