Proteinele si rolul lor in organism

Proteinele sunt formate din aminoacizi, unitati mici necesare dezvoltarii si repararii tesutului. Proteina este substanta cea mai abundenta a corpului, cu exceptia apei, si probabil, a grasimii. Alimentele animaliere precum carnea, pestele, pasarile, laptele si ouale sunt bogate in proteine. Plante care reprezinta surse bune de proteine sunt fasolea, mazarea, alunele, painea si cerealele. Combinarea de plante sursa, precum untul de arahide cu paine integrala sau orezul cu fasolea, asigura proteine excelente.

Proteinele reprezinta un numar mare de compusi organici constituiti din aminoacizi uniti prin legaturi peptidice, ce formeaza principala baz? a construc?iei structurilor organice (a ?esuturilor muscular, osos ?i conjunctiv, dar ?i a enzimelor, a anticorpilor si hormonilor proteici ), fiind esentiale pentru buna lor functionare. Descoperite in 1838, proteinele sunt acum recunoscute ca fiind principala componenta a celulelor vii, insemnand mai mult de 50 la suta din greutatea “uscata” a organismelor animale, ocupand locul trei dupa apa si grasime in ceea ce priveste prezenta in corp. Cuvantul proteina vine din grecescul proteinos care inseamna principal.

Proteinele din alimente sunt prelucrate în procesul de digestie, rezultând aminoacizii componen?i, în form? liber? sau lega?i câte 2-3, forme în care se absorb în organism. Corpul uman nu poate s? produc? noua ( opt in cazul bebelusilor ) din cei dou?zeci si doi de aminoacizi existen?i, deci ace?tia sunt considera?i esen?iali ?i de aceea trebuie s? ob?inem ace?ti nou? aminoacizi din alimenta?ie. Doi aminoacizi sunt semi-esen?iali, deoarece pot fi sintetiza?i de organism dar sinteza lor porne?te de la câte un aminoacid esen?ial.

Aminoacizii elibera?i din proteinele alimentare servesc, la rândul lor, pentru biosinteza proteinelor specifice, proprii corpului.

Indiferent daca sunt gasite in oameni sau in bacterii unicelulare, proteinele sunt compuse din aproximativ 22 de aminoacizi diferiti, care sunt formati din carbon, hidrogen, oxigen, azot si cateodata sulf.

Intr-o molecula de proteina, acesti acizi formeaza legaturi peptidice, (ce sunt legaturi intre gruparile amino (NH2) si carboxil (COOH) ), ce creeaza lanturi lungi peptidice.

Numarul aproape infinit de combinatii pe care acesti acizi se alinieaza, si forma elicoidala sau globulara sub care aceste lanturi se formeaza ajuta la explicarea enormei diversitati de functiuni pe care proteinele le indeplinesc.

Pentru a sintetiza proteinele esentiale vietii, fiecare specie are nevoie de anumite proportii din cei 22 de aminoacizi. Desi plantele pot produce toate componentele de care au nevoie plecand de la azot, dioxid de carbon si alte elemente chimice, prin fotosinteza, majoritatea celorlalte organisme pot produce doar o parte din ele. Cele care raman, trebuie sa fie derivate din mancar. Opt aminoacizi esentiali sunt folositi pentru a mentine starea de sanatate a unui organism: leucina (eng. :leucine ) izoleucina, lisina (eng: lysine), metionina (eng:methionine), phenialanina (eng: phenyalanine), teonina (eng:theonine), triptofan (eng:tryptophan) si valina. Toti acestia sunt disponibili in proteinele produse de semintele plantelor, dar deoarece plantele nu au de obicei concentratii prea mari de lisina si triptofan, expertii in nutritie recomanda suplimentarea pokies online dietei cu proteine animale, din carne, oua, si lapte.

La adulti se recomanda 0.79g de proteina pe kilogram/corp, in fiecare zi. Pentru copii sau sugari cantitatea se dupleaza si respectiv se tripleaza datorita cresterii lor rapide.

Rolul proteinelor in organism

  • structural sau plastic, deoarece intr? în structura tuturor celulelor;
  • catalitic, deoarece intr? în structura enzimelor;
  • de reglare, deoarece intr? în structura unor hormoni;
  • imunostimulator, deoarece intervin în procesul de ap?rare al organismului, participând la formarea anticorpilor;
  • de echilibru, deoarece intervin în men?inerea echilibrului osmotic la nivel celular;
  • furnizeaz? organismului energie (1 g P = 4,1 kcal).

Pe langa functiile lor in crestere si in mentinerea celulelor, proteinele sunt de asemeni responsabile pentru contractia muschilor. Enzimele digestive sunt proteine, asa cum este insulina si multi alti hormoni, anticorpii sistemului imunitar si Glossary Link hemoglobina, care transporta substante vitale prin corp. Cromozomii, care transmit caracteristicile ereditare, sub forma de gene, sunt de asemeni compusi din acizi nucleici si proteine.

Moleculele proteice variaza de la fibre lungi si insolubile care formeaza tesutul de legatura si parul, pana la globule solubile ce pot trece prin membranele celulare si pot cataliza reactii metabolice. Sunt specifice fiecarei specii si fiecarui organism. Oameni au aproximativ 30.000 de proteine diferite, din care doar 2 la suta au fost pe deplin analizate. Proteinele din dieta, sunt folosite in principal pentru a construi si pentru a mentine celule, dar descompunerea lor chimica da de asemeni energie, apropiindu-se de cele 4 calori pe gram, generate de hidrocarbonati (eng.: carbohydrates).

Back to top