Vitamina D

 (calciferol, ergosterol)

Date generale si caracteristici

Vitamina D este o vitamina solubila in apa, esentiala pentru mentinerea metabolismului calciului.

Vitamina D3 ( Glossary Link colecalciferol) poate fi sintetizata de oameni in pielea expusa radiatiilor ultraviolete-B (UVB) ale soarelui sau poate fi obtinuta din dieta. Plantele sintetizeaza ergosterolul, care poate fi convertit in vitamina D2 (ergocalciferol) de lumina ultravioleta. Cand este expusa radiatiei UVB, vitamina D este insuficienta pentru sinteza cantitatilor adecvate de vitamina D3 in piele, un consum adecvat de vitamina D din dieta fiind esential pentru sanatate.

Citeşte mai departe

Vitamina M

(stigmasterolul)

Date generale si caracteristici

Vitamina M este o vitamina eritropoietica si granulopoietica.

Este un  produs derivat al fitosterolilor. Este format din acizii glutamic si paraaminobenzoic, legati de pteridina - un pigment galben, pe care il gasim in aripile fluturilor si in toate ali­mentele, dar mai mult in ficat, muschi, drojdie de bere, spanac.Desi stigmasterolul este insolubil in apa, este solubil, totusi, in solventi organici uzuali.

Citeşte mai departe

Vitamina K

(filochinona –K1; naftochinona – K2; menadiona – K3)

Date generale si caracteristici

Vitamina K, vitamina “buna de pus pe rana”, este o vitamina solubila in grasime. Se mai numest esi vitamina antihemoragica. Ea este unul dintre factorii esentiali de Glossary Link coagulare a sangelui (participa la formarea protrombinei); numele de vitamina K apartine, de fapt, unei familii de derivati liposolubili ai naftochinonei.

Citeşte mai departe

Vitamina N

(acidul tioctic, acidul lipoic)

Date generale si caracteristici

Vitamina N este o vitamina ce se gaseste in majoritatea alimentelor naturale. Este solubila in grasimi si insolubila in apa.

 

Citeşte mai departe

Vitamina F

(acidul linoleic, acidul linolenic, acidul arahidonic)

Date generale si caracteristici

Vitamina F consta, de fapt, dintr-o grupare de acizi grasi mono si polinesaturati ce intra in componenta uleiurilor vegetale. Este vorba de acidul linoleic, acidul linolenic si acidul arahidonic. Sunt cunoscuti sub denumirea de acizi esentiali.

 

Citeşte mai departe

Vitamina U

Date generale si caracteristici

Vitamina U, descoperita de Dr Vasily Bukin, care a izolat-o din lapte coagulat si, de asemenea, din frunze de varza acra, este deocamdata foarte putin cunoscuta.

Beneficiile consumului de vitamina U dietetica rezida in primul rand din rolul sau in tratarea ulcerului digestiv (cu efecte vizibile dupa un tratament de 30 pana la 40 de zile), dar si din rolul pe care aceasta vitamina il joaca in regenerarea mucoasei.

Citeşte mai departe

Vitamina C2

(esculozida)

Date generale si caracteristici

Vitamina C2 se gaseste in cantitate mare in frunzele si in scoarta castanului salbatic, in denumirea lui stiintifica Aesculus hippocastanum, de unde si numele de esculozida.

Citeşte mai departe

Coenzima Q10

(ubichinona, CoQ10)

Date generale si caracteristici

Coenzima Q10 (in forma prescurtata CoQ10) este o substanta asemanatoare vitaminelor. A fost descoperita in 1957, la Universitatea Wisconsin si, de atunci, a fost folosita in principal ca supliment, dar si utilizata medical in prevenirea si tratarea a numeroase afectiuni.

Citeşte mai departe

Vitamina P

(complexul C, rutozida, bioflavonoidele, hesperidina)

Date generale si caracteristici

Vitamina P mai este numita si vitamina permeabilitatii si reprezinta un complex de substante hidrosolubile, alcatuit din: rutozida, hesperidina, epicatechina, citrulina, flavonoide (care determina culoarea galben-portocalie a citricelor). continute in anumite vegetale: ardei iute, paprika, hrisca, afine si mai ales citricele (portocala, lamaie, grapefruit).

Citeşte mai departe

Back to top