Vitamina C

Index articole

(acidul ascorbic, vitamina antiscorbutica)

Date generale si caracteristici

Vitamina C indeplineste numeroase functii, fiind una dintre vitaminele indispensabile organismului. A fost izolata din lamaie in 1932, de aici derivand denumirea ei (C de la Citrus).Pentru numeroasele sale efecte benefice, dar mai ales pentru rolul sau major de antioxidant, vitamina C a fpst supranumita “vitamina – elixir – de – viata – lunga”.

Vitamina C este absorbita prin mucoasele bucala, esofagiana si cea a intestinului subtire. Asimilarea sa este mult ingreunata de factori precum: stres, alcool, fumul de tigara, hormonii corticoizi, antibiotice.

Din sange, unde este transportata sub forma de Glossary Link anion liber, vitamina C este transferata prin difuziune in globulele albe si in cele rosii (acestea reprezinta, in acelasi timp, locuri de depozit si mijloace de transport pentru vitamina C); de aici difuzeaza in mod inegal in tesuturi, preferential in Glossary Link hipofiza, corticosuprarenale si ficat. In organism, cea mai mare cantitate de acid ascorbic se gaseste in glandele suprarenale.

vitaminaCVitamina C, cunoscuta si ca acid ascorbic, este o vitamina solubila in apa, sensibila la oxidare, la caldura si la lumina; prezinta o mare putere oxidoreducatoare si o foarte buna capacitate de a lega radicalii liberi. Acidul ascorbic este cel mai puternic agent reducator din tesuturi. Excedentul de vitamina C este eliminata prin urina (ca atare sau sub forma de produsi de degradare – acid oxalic).

Forma activa a vitaminei C este acidul L-ascorbic (forma levogira); forma dextrogira nu are activitate vitaminica.

Spre deosebire de majoritatea mamiferelor si a altor animale, oamenii nu au capacitatea de a produce vitamina C. De aceea, trebuie sa o obtinem din dieta noastra.

 

Back to top