Vitamina B2

Index articole

Date generale

Vitamina B2 (riboflavina) este o vitamina B solubila in apa, mai putin solubila in alcool si insolubila in solventi organici; este sensibila la razele ultraviolete si la lumina. Ea este o flavona, pigment care coloreaza vegetalele in galben. In corp, se gaseste atat ca riboflavina libera, cat si ca o componenta integrala a coenzimelor flavin adenin-dinucleotid (FAD) si flavin-mononucleotid (FMN), prezente in proteine.

Coenzimele care au derivat din riboflavina (cu ajutorul magneziului) sunt numite flavocoenzime, iar enzimele care folosesc o flavocoenzima sunt numite flavoproteine.

vitaminab2Riboflavina libera este absorbita in Glossary Link duoden. FMN si FAD sunt hidrolizate, transformate in riboflavina libera, care este apoi captata si absorbita prin celulele intestinale. Riboflavina se absoarbe usor prin peretele intestinal, in cantitate de aproximativ 10 mg/zi. Fiind fosforilata in peretele intestinal, ea devine activa. Fosforilarea se face si in ficat.

Riboflavina este o vitamina mai stabila decat tiamina: rezista la caldura, la acizi si la oxidare. Totusi, se pierd unele cantitati din vitamina B2 prin prelucrarea termica a alimentelor. De asemenea, se reduce drastic continutul de riboflavina in procesele de sterilizare, congelare si decongelare  folosite pentru conservarea alimentelor.

Vitamina B2 este prezenta in alimente fie in stare libera, fie in combinatie cu fosforul.

 

Back to top