Vitamina B1

Index articole

Date generale

Vitamina B1, tiamina, este o vitamina solubila in apa. Izolata si caracterizata in 1930, a fost unul din primii compusi organici recunoscut ca vitamina. Se mai numeste: aneurina; vitamina antinevritica, deoarece previne si trateaza polinevrita; vitamina anti-beri-beri, intrucat trateaza boala beri-beri.

Se gaseste in organism fie ca tiamina libera, fie sub variate forme fosforilate: tiamina monofosfat (TMP), tiamina trifosfat (TTP) si tiamina pirofosfat (TPP), care mai este cunoscuta ca tiamina difosfat.

Tiamina nu poate fi sintetizata in organismul uman. Ea este adusa prin alimentatie, fie sub forma de tiamina libera - prin alimentele vegetale, fie sub forma de TPP (tiamin-pirofosfat) – prin produsele de origine animala (unt, lapte).

vitaminab1Vitamina B1 din alimente este absorbita la nivel intestinal fie printr-un proces de difuziune pasiva, fie prin transport activ. Capacitatea de absorbtie activa este de 4 mg/zi. Aciditatea gastrica in limite normale este necesara pentru pastrarea integritatii chimice a vitaminei B1 (precum si a tuturor vitaminelor hidrosolubile), permitand astfel trecerea sa pana la nivelul jejunului, unde este absorbita. Odata absorbita, aceasta vitamina ajunge la ficat, unde se transforma in foma sa activa (prin fosforilare).

In fluidele extracelulare (plasma, lichidul cefalorahidian si interstitial), tiamina se afla in stare libera, iar in celule se afla sub forma de ester (TPP). In functie de aportul alimentar, in corpul uman se gasesc 30-100 mg de vitamina B1, organele cele mai bogate fiind inima, creierul si ficatul; cea mai mare cantitate se gaseste in muschi (cam jumatate din tiamina din organism). Surplusul de tiamina se elimina prin urina (nu se stocheaza in organism) .

 

Back to top