Minerale

Mineralele sunt anorganice. Aproape toate alimentele contribuie la consumul de diverse minerale esentiale. Unele minerale sunt usor de obtinut in cantitatile solicitate de organism. O exceptie o constituie fierul la copiii sub varsta de 4 ani, la adolescente si la femeile gravide. Aceste grupe au nevoie de mai mult fier decat cantitatea de fier asigurata intr-un regim normal. Fierul ajuta la formarea celulelor rosii din sange. Aceste celule ajuta sangele sa transporte oxigen din plamani catre fiecare celula a organismului. Sursele bogate de fier sunt reprezentate de carne, in special de ficat, galbenusuri si legumele cu frunze de verde inchis.

Fiecare persoana indiferent de varsta, are nevoie de calciu. Acest mineral ajuta la la formarea oaselor si dintilor, si este necesar pentru coagularea sangelui. Cele mai bune surse sunt laptele si branza tare. Alte surse mai sunt legumele cu frunze verzi, alunele si pestii mici –precum sardinele- cu oase care pot fi mancate.

Fosforul impreuna cu calciu ajuta la intarirea oaselor si a dintilor. Un regim care furnizeaza suficiente proteine si calciu, furnizeaza de asemenea si fosfor suficient. Alte minerale importante sunt sodiul, potasiul, iodul, magneziul, zincul si cuprul.

Back to top