Stomatita (afte)

sfaturimedicale.roStomatita (afte) este o afecțiune inflamatorie a cavității bucale. Stomatita aftoasă reprezintă un răspuns inflamator exagerat în cel mai fercit caz, dar poate fi și rezultatul unei afecțiuni imune, nu se știe încă sigur. Această afecțiune nu este contagioasă.
 Nu poate fi „luată” de la oricine sau transmisă oricui. Se știe că flora bacteriană sprofită bucală (care se găsește în mod normal în cavitatea bucală) atacă mucoasa de pe limbă și gingii. Sunt mai vulnerabile zonele din jurul bazei dinților și zonele lezate. Organismul, nefiind programat să lupte împotriva propriilor bacterii care în mod normal îl protejează de alte infecții, sistemul imun ignora atacul și zona infectată se ulcerează. Durează mai multe zile până când țesutul înconjurător să acționeze pentru vindecare în timp ce recuperarea completă poate dura 10-20 de zile. Alimentele sărate, picante sau acide nu produc ulcere aftoase, doar le agravează.
Este foarte importantă prezentarea la doctor pentru a stabili cauza acestei afecțiuni, mai ales dacă aftele recidivează. Există mai multe cauze ale ulcerațiilor bucale care nu sunt neapărat afte și anume: boli infecțioase, Glossary Link cancer, Glossary Link alergie, expunere la radiații sau toxine, piercing.
Stomatita, sau stomatita virală este frecvent întâlnită la copii, mai ales la cei cu vârste între 1 și 2 ani. Copilul va avea febră mare, va fi astenic și va prezenta un real disconfort. Inițial se observă niște mici leziuni pe limbă sau chiar în jurul gurii. Există 3 cauze ale acestora: Glossary Link infecție cu Herpesvirus labial care produce leziuni  în partea anterioară a gurii, buze și limbă. Altă cauză ar fi infecția cu un Glossary Link virus înrudit cu Herpesvirus care afectează partea posteriară a gurii, în jurul amigdalelor provocând herpangina. Aceasta nu e provocată de virusul herpetic ci de cel înrudit și anume de Coxackie virus. O altă afecțiune este sindromul “mână-picior-gură ”. Niciuna dintre aceste infecții nu se poate trata etiologic ci doar simptomatic. Teoretic se poate aplica pe aftele dureroase xilină dar încercați acest lucru la un copil de doi ani foarte supărat!! Este posibil să apară un tratament Glossary Link sistemic antiviral aprobat pentru copii dar trebuie doar să îl așteptăm.
Dintre tratamentele naturiste care pot fi indicate sunt: argila activă, ceaiuol de tătăneasă, ceaiul de năpraznic, extractul din mlădițe de Lemn Câinesc, ulei de sunătoare, ceaiul de mușețel.


Pe aceeasi tema

1 comentariu

  • irina
    irina Joi, 07 August 2008 01:43 Link

    avem de 6 zile aceasta boala pacatoasa....ce remedii bune stiti si cat dureaza ea??????///

Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top